top of page

Het GeKoro-Manifest


Tijden van verandering

We leven in tijden van verandering. Door de omstandigheden opgedrongen veranderingen en zelfgekozen veranderingen. Wat die met elkaar gemeen hebben is dat ze meestal een ruimtelijke impact hebben. Of het nu over de klimaatverandering, woon- of mobiliteitsbehoeften, de energievraag of de waterhuishouding gaat, altijd is er een belangrijke ruimtelijke impact. Geen wonder dat de officiële Herentalse adviesraad ‘Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening’ (Gecoro) de tijd nam om over een en ander dieper na te denken, los van concrete dossiers. Daarmee was een spinoff geboren: de denk- en doetank ‘GeKoro’. De Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck parafraserend: “een veilige plaats voor gevaarlijke ideeën”. En een beetje geKKe.





Een cadeau voor beleidsmakers: betrokken burgers

Prettige eerste ontdekking: in Herentals zijn er een pak burgers die vandaag al bewust en actief bezig zijn met ruimtelijke verandering: een autodeelproject van onderuit (ruimtebesparend), een comité dat nadenkt over de toekomst van de eigen straat (ruimte-inrichting), een initiatief dat een verlaten ‘boekerij’ een nieuwe eigentijdse bestemming geeft (herbestemming van ruimte),…

De GeKoro nam zijn roeping op: het bundelen en overkoepelen van al deze initiatieven tot één sterke partner voor het beleid.


Dat is geen bedreiging voor beleidsverantwoordelijken. Wel integendeel: het is een cadeau. Ze hoeven alleen maar de energie, het enthousiasme en de betrokkenheid te capteren om veranderingen gestalte te geven. De GeKoro wil dan ook, los van partijpolitiek, een partner zijn van iedereen die beleidsverantwoordelijkheid draagt.


Bij wijze van inspiratie voor het beleid legde de GeKoro in de aanloop van de verkiezingen een ei: het GeKoro-Manifest. Geen beleidsplan (dat is iets voor een bestuursploeg), wel een (be)leid(sd)raad. Omdat we uit ervaring weten dat wie met zijn neus dicht op de dossiers van alledag zit, soms baat heeft bij een gids die het allemaal van een iets grotere afstand overschouwt.

In het Manifest: 10 manieren om een Herentals/een wereld in verandering anders te bezien, 10 op korte termijn realiseerbare verbeteringen en 10 handige handvaten om daarmee aan de slag te gaan. Naar verluidt boog de nieuwe Herentalse bestuursploeg zich al over het Manifest en daar kunnen wij alleen maar tevreden over zijn.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page