top of page

10 QUICK WINS (ZO GEDAAN)

Op korte termijn werk maken van de lange termijn.  Zo zouden we kunnen beginnen met:

 

1

Het bankenplan

Geen bank die nog zo goed rendeert als een bank om op te zitten. Met het bankenplan rollen we een netwerk van banken uit in het publieke domein. Zodat lange afstanden voor mensen slecht ter been vele kleine afstandjes worden en dus weer overbrugbaar. Zodat er plaats is om te genieten van de stad, het dorp, de natuur, de mensen en dus elkaar. Stilzitten mag. Babbelbanken die zorgen voor basismobiliteit voor senioren en voor rustpunten voor iedereen. Win-win-win. De GeKoro geeft zelf het voorbeeld met het Gevelbankenproject dat mensen stimuleert om aan hun gevel een uitklapbare bank te bevestigen. Menselijke warmte is nu eenmaal de beste gevelisolatie.

 

2

Het gat in de haag

Hou het eenvoudig, we zeiden het al. Vele kleine tuintjes vormen één grote tuin – misschien zelfs een park. Make your garden great again, zonder dat er extra onderhoudswerk aan te pas komt. Hoppend van tuin naar tuin wordt een binnengebied dan al snel een kinderparadijs. Soms moeten we het niet verder gaan zoeken dan een eenvoudig ‘gat in de haag’. Natuurlijk heffen we de privacy niet op. We zorgen alleen voor meer verbinding, letterlijk en figuurlijk. 

 

3

Van grote parking naar grote markt

Vandaag al is onze Grote Markt meer dan 150 dagen per jaar geheel of gedeeltelijk autovrij voor evenementen zoals de vrijdagmarkt, de kermis, de braderij en Herentals Feest.  Geen wonder dat de consensus groeit dat de Grote Markt maar beter permanent autovrij kan worden. Dat spaart een hoop gedoe (en geld) aan paaltjes zetten en weer weghalen.  Dat communiceert ook makkelijk. En vooral: het is gewoon gezelliger want het brengt meer mensen naar het centrum. Met een eigentijdse kiosk op het plein (een logische stapsteen tussen ’t Schaliken en de Lakenhal) brengen we kunst en cultuur naar buiten, zo is er altijd wat te beleven. En waarom halen we de zondagsmarkt niet naar – hoe logisch kan het zijn? – de Markt? De horeca zou ervan smullen. Of was het andersom?

 

4

Van parochiekerk naar lokale markt

Niets zo slecht voor een kerk als een kerk die leegstaat.  Laat ons ze dus vullen. Met nieuwe bestemmingen en dus met mensen. Wat als de St.-Niklaaskerk van Morkhoven nu eens onderdak gaf aan een wekelijkse of permanente lokale markt? Het zou de Morkhovenaren veel autoritten besparen en een sympathiek excuus om elkaar vaker tegen het lijf te lopen.

 

5

Van AugustijnenBaan naar AugustijnenLaan

Herentals had het Venetië van het Noorden kunnen zijn.  Of toch het Brugge van de Kempen. Hadden we dat kanaal toch maar nooit gedempt! Vandaag is de Augustijnenlaan een AugustijnenBaan geworden: een te snelle doorsteek voor het autoverkeer met links en rechts geparkeerd blik. Wat als we de ruimte nu eens herverdeelden tussen mensen (voetgangers en fietsers), groen, water en (geparkeerde en rijdende) auto’s opdat de laan weer zichzelf zou kunnen zijn? We zouden kunnen beginnen met een proefopstelling. Kijken wat het geeft en pas daarna de schup in de grond.  

 

6

De verbrede brug

Dat de bruggen over het Albertkanaal hoger moeten, daarover is iedereen het eens. Maar wat ons betreft moeten ze ook breder. Voor de steeds talrijker wordende fietsers, jawel. Maar ook voor voetgangers en - bemerk het subtiele verschil - wandelaars. Bruggen kunnen immers ook plekken zijn met een waarde op zichzelf. Plekken waar je een uitzicht hebt. Op het water. Op de zonsondergang. Op elkaar. Nu lijkt het nog melig, maar als het zover is vinden we het allemaal romantisch en willen we er ook een bankje bij. Laat ons van de opportuniteit – de vervanging van de bestaande bruggen – gebruik maken en ijveren voor een brug die niet alleen de oevers maar ook de mensen verbindt.

 

7

Plaats voor keizer fiets

De comeback van de fiets is een feit. Toch al in woorden. Vandaag is iedereen voor de fiets. Niemand is nog tegen. Maar als we meer fietsers willen, moeten we er ook ruimte voor maken. Soms door meer en bredere fietspaden aan te leggen, maar zeker niet altijd en overal. Vaak volstaat het om de ruimte te herverdelen. Dat kan makkelijk door het autoverkeer te filteren: doorgaand auto- en vrachtverkeer hoort niet thuis in de kernen, in de woonwijken en op landelijke weggetjes. Dat dwingen we fysiek af en waar dat niet kan door voldoende handhaving. In Noorderwijk centrum kunnen vrachtwagenpoorten het onderscheid maken tussen vrachtverkeer dat er wel en dat er niets heeft te zoeken. 

Verder zorgen we ervoor dat de centra op korte termijn weer fietsvriendelijk worden. In Herentals zelf beginnen we met een comfortabel wegdek: we willen de kinderkopjes vooral zien zitten op de fiets. Ook belangrijk (en makkelijk te realiseren): we pakken de missing links aan. We geven het fietspad Aarschot-Morkhoven-Noorderwijk voorrang zonder hekjes en trekken het door tot in het centrum van Herentals. Van het laatste stuk maken we onze eigen variant van het New Yorkse ‘Highlinepark’. We zorgen ervoor dat het (fiets- en ander) verkeer van het gehucht Watervoort veilig de Poederleeseweg over geraakt. In de Nieuwstraat maken we de omweg voor fietsers overbodig door het fietsen in tegenrichting veilig te maken. En natuurlijk voorkomen we dat er nieuwe missing links bijkomen, bijvoorbeeld doordat Infrabel overwegen sluit en in onvoldoende aantrekkelijke alternatieven voorziet.  

Tot slot zorgen we er voor dat je de (steeds vaker: dure) fiets ook kwijt kan geraken zonder hem kwijt te zijn.  Met fietsenstallingen niet waar er plaats is, maar waar ze nodig zijn. Bij de bestemmingen (een bewaakte fietsenstalling aan bijvoorbeeld het station is een must) en, even belangrijk, bij het vertrekpunt. Dat laatste betekent dat fietsenstallingen voortaan mee opgenomen worden in de Bouwcode. Zodat er geen woning of appartement meer gebouwd wordt met alleen maar plaats voor auto’s. 

 

8

Binnen de ring: de auto te gast

Laat ons het helder en eenvoudig houden: in verblijfszones is zone 30 de regel. Om dat eenvoudig af te dwingen spreken we af dat auto’s geen fietsers mogen inhalen. Eigenlijk is dat gewoon een officialisering van de bestaande toestand. Veel straten zijn nu al te smal om wettelijk te kunnen inhalen (minstens 1 meter tussen auto en fietser). Maar het mooie is: zo krijgen we een netwerk van fietsstraten, in plaats van allemaal losse eindjes. Parkings op wandelafstand kunnen automobilisten buiten het centrum houden. 

 

9

De Vrijdagbus

Zelden is er in Herentals meer volk op de been dan bij de vrijdagmarkt. Nooit is er in Herentals minder parkeerruimte dan net dan. De Vrijdagbus past hier een mouw aan. Binnen de  kortste keren is deze (bijna)gratis bus een begrip wijd in de omtrek. Wie vanuit de deelgemeenten en de omliggende gemeenten de Vrijdagbus neemt, is snel op de markt, in onze belevingsstraten en op het Netepark. De vrijdag wordt onze wekelijkse autovrij-dag. In de nieuwe Vervoersregio Kempen kunnen we er werk van maken.

 

10

De boomvolle stad

Bomen zijn goed voor ongeveer alles: de luchtkwaliteit, de waterhuishouding, de gezondheid, de biodiversiteit en zelfs het Bruto Lokaal Geluk, dat is wetenschappelijk aangetoond. Dus zorgen we voor meer bomen. Dit kan door de bestaande te koesteren en door nieuwe te planten. Enkele mooie ambities:

 

  • tegen het einde van de legislatuur staat er in elke straat van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven minstens één boom. 

  • we planten 100 bomen per jaar

  • we selecteren ‘toekomstbomen’: bomen die 100 jaar en dus echt groot mogen worden

  • we streven naar 100 nieuwe tegeltuintjes en 100 ontharde voortuinen  

 

Het mooiste is: na zes jaar zullen ook andere gemeenten groener zijn. Maar dan van jaloezie.

​

LEES HIER DE 10 INSTRUMENTEN!

​

bottom of page